DONALD COLMANN OG BRANNSTILEN

I 1919 fekk Brann tak i den ypperlige Britiske trener Donald Colmann . Han er den som innførte noe heilt nytt i Norsk fotball. Inntil denne tid hadde oppskriften på fotballspill vært «kick and run»,nå ble det gjennom Mr.  Colmann med Brann som medium lansert en annen versjon av spillet,som til og begynne med skapte stor diskusjon i norsk fotball.Denne variasjonen hadde betegnelsen «let the ball do the work»

Med denne spilleform hadde «Brannstilen «for alvor  gjort sin entre i norsk fotball og diskusjonens bølger gikk høyt kontra den anerkjente «Oddstilen» eller Landslagstilen» som den også kaltes. Til og Begynne med var det så absolutt avgjordt blant ekspertene at «Brannstilen» ikke kunne føre fram til det store resultatene, mem Mr .Colmann holdt på sitt og Brann holdt på Colmann,og med ualminnelige lærenemme elever  Colman hadde og arbeide med,ble resultatet to norske mesterskap og Brannstilen» ble»landslagstil»

Det første mesterskap kom i 1923 .Finalen i Skien mot Lyn ble vunnet med 2-1  mesterskapet 1925 ble vunne mer overbevisende med 3-1 over Sapsborg i finalen ..

Brann sportslige fremgang var i høy grad en medvirkende årsak til at fotballintressen i bergen stadig ble større ,og nå var blit en publikums idrett for alvor . Rundt om kring i alle strøk av byen ble det stiftet nye klubber ,ja i enkelte strøk var det klubber i hver gate. Fotballkretsen kunne ikke p.g.a baner ikke ta imot alle og fotballen var blitt folkesporten framfor noe.

Donald Cameron Cunningham  var født 14 aug. 1878  i Renton Skotland  -død 1942 i Aberdeen

Klubber som spiller
1905–1907 Motherwell
1907–1920 Aberdeen 324 (1)
1920–1925 Dumbarton[1] 51 (0)
Landslaget
1911–1913 Scotland 4 (0)
1910–1911 Scottish League XI[2] 2 (0)

Colman was born and brought up in the Dunbartonshire town of Renton, home of Renton F.C., an early power in the Scottish game. The young Colman was passionate about football, and had helped out at his local club as a boy before signing to play for the junior club Glasgow Perthshire. Colman feared that his choice of profession would not be favoured by his parents, and signed under his grandmother’s name of Colman – by the time he was accepted by his family as a professional footballer, he felt that it was too late to revert, so he was known throughout his football career as Donald Colman.[3]

From Glasgow Perthshire, Colman moved to a number of other junior clubs, including Maryhill and his hometown club, but a career in senior football seemed to have eluded him in spite of interest at various times from Hibs and Sunderland. He was considered to be too small in stature to make a professional,[3] and seemed destined to remain a junior player until he was signed by Motherwell at the late age of 27 in 1905.

Senior playing career[edit]
Colman played for Motherwell for only two seasons before being released on a free transfer. At the relatively advanced age of 29, it would have been reasonable for him to consider his senior career over. However, he was signed by Aberdeen manager Jimmy Philip in the summer of 1907 and soon established himself as Aberdeen’s first choice right-back; becoming club captain in 1909.[4] In 1911-12, Colman was capped three times for Scotland, winning a fourth cap two years later.[5] His career was interrupted but not ended by the First World War, during which he served in France.

After the war, Colman resumed his Aberdeen career, and was still playing regularly during his final season at the club in 1920, after which he moved to Dumbarton as player-coach. He was reported to have still been an active player in 1925, at the age of 47.[3]

Coaching career[edit]
While player-coach at Dumbarton, Colman regularly travelled to Norway in the summer months to coach football.[4] He was recalled to Aberdeen as coach in 1931 by Phillips’ successor, Paddy Travers. Colman’s second spell at Aberdeen was as notable as his first – he was an innovative and influential coach, spending much time and effort on players’ footwork and working on ideas such as possession football and using space. He was convinced of the importance of watching his players’ feet, and to help with this, devised the dugout – a sheltered area, set below pitch level which allowed him to observe his players’ feet as they played. The idea quickly spread through the game in Britain and further afield, and examples of dugouts at football grounds can still be seen to this day.[6]

Personal life and death[edit]
Colman, as befits his reputation as a late starter, did not marry until he was 46. He fathered two children, Edna and Donald, and lived in Aberdeen until his death from tuberculosis in 1942.[3]

Kilde Bergen Fotballkrets Jubileumsbok 1911-1961

Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: