Dei fire Store Smith,Carlos, Normann og Věra Čáslavská» fra OL 1968 betalte en høy pris

Personlig Protest i OL

Ved Dvora Meyers

Dette øyeblikket fant sted i 1968 da Tommie Smith og Carlos som vart første og tredje i  mennenes 200 meter  sto på pallen i Mexico by   iført merket av OL-prosjektet for menneskerettigheter (OPHR) og deres never knyttet  i protest da  den amerikanske nasjonalsangen ble spilt på stadion.  De to mennene forklarte senere at de sto opp mot rasisme African American fattigdom  og i solidaritet med arbeidere. For denne protesthandling ble de to utvist fra lekene etter at den internasjonale olympiske komité ved president Avery Brundage beryktet for sin egenrådige blindhet mot politikk på OL-scenen.

Fire år senere Brundage ville  fortsette lekene etter massakren av elleve israelske utøvere og trenere i München. Han hadde også vært leder for den amerikanske OL-innsats i 1936, og han kjempet iherdig mot en boikott av de olympiske leker til tross for Hitler kom til makten og bevis på jødisk forfølgelse og deportasjoner.

 I 1968 var ikke Carlos og Smith  alene; Det var en annen utøver som protesterte fra pallen . Věra Čáslavská som  var den dominerende turner av hennes tid. Til denne dag er hun den eneste kvinnelige turner som har vunnet olympisk gull i hvert enkelt individ disiplin-  Og hun kom til Mexico by som  favoritt til å forsvare sin all-around tittel fra 1964 til tross for at hun hadde trent i skogen «gjemt seg»etter at de sovjetiske tanks rullet gjennom hennes  land for å knuse det populære » Praha-våren «opprøret.

Caslavskaen  allerede en kjent skikkelse i sitt hjemland før 1968-OL hadde signert Ludvik Vaculik protest manifest, » Two Thousand Words «. Når russerne invaderer Tsjekkoslovakia i 1968 måtte hun flykte til Sumperk en «fjellby, hvor hun brukte  treet og bjelker i skogen og som en balanse hadde hun  sekker med mel som vekter i sin trening. Det høres nesten ut som noe fra en barndoms eventyrbok .

Věra Čáslavská (Wikipedia)

Til tross for hennes primitive treningsforhold i 1968, kom Caslavska til Mexico for å dominere igjen.Hun forsvarte sin all-around tittel med god margin.

Hvor Carlos og Smith hevet hånden for bekrefte svart makt og menneskerettigheter snudde Caslavska  hodet bort for å motstå den kommunistiske dominansen. Caslavska bøyde hodet ned og til høyre da den sovjetiske nasjonalsangen spilles som et  symbolsk nekt på å erkjenne regimet som undertrykket hennes land . I motsetning til Carlos og Smith,  ble hun  ikke utvist fra lekene kanskje fordi Brundage var sterkt antikommunistisk og Caslavska var mot Sovjetunionen. Caslavska  giftet seg i Mexico City med si landsmann og utøveren Josef Odložil.

Selv om hun kom tilbake til Tsjekkoslovakia som en folkehelt, ble Caslavska ikke anerkjent som sådan av regjeringen som nå var tilbake under sovjetisk kontroll.Myndighetene tillot  henne ikke å reise utenlands for  i hovedsak å tvinge henne til en  tidlig konkurranse avgang. Dette trekket begrenset også sterkt hennes evne til å tjene penger ved å utføre og undervisning rundt om i verden. Det var ikke før på slutten av 1980-tallet, etter press fra IOC at hun fikk lov til å arbeide som dommer og trener i Tsjekkoslovakia.

Så nå er spørsmålet vi står overfor:  vil noen idrettsutøvere ta en «Tommie Smith-John Carlos-Věra Čáslavská» igjen?

Hvis vi bruker protestene fra 1968 som en guide, er det viktig å merke seg at Smith, Carlos, og Caslavska var medlemmer av og representanter for undertrykte grupper  Smith og Carlos protesterte mot sine   egne regjeringer «ikke vertslandet regjering»  som afroamerikanske menn.  Caslavska  brukte podiet som hennes plattform for å protestere mot hva som hadde skjedd mot  henne og hennes land og medborgere .

Det er også viktig å være klar over hva det betyr å være en alliert. Handlingene til Peter Norman den australske som sto på andre trinn av den olympiske seierspallen. Norman hadde ikke  blitt overrasket av protesten   han  hadde på seg OPHR merket i solidaritet (og var personlig imot sitt hjemland White Australia Policy).

Norman  betalte en høy personlig pris for sitt engasjement i Smiths og Carlos ‘OL-protest. Han ble irettesatt av den australske olympiske komiteen og til tross for å kvalifisere seg til 1972 ble han  ikke sendt til lekene. Australia  sendte ikke  noen sprintere det året, han ble også ekskludert fra å delta i olympiske aktiviteter når Australia arrangerte OL i 2000.Da han døde i 2006, var Smith og Carlos blant bærere  ved  hans begravelse.)

Hva som skjedde med meg, «forteller Carlos  og  hva  skjedde med Věra Čáslavská men tidene har forandrer seg  og  i ettertid har  disse enkelthandlinger protester formet vår historier. I dag er Caslavska regnet i hjemlandet som en helt-en tidligere diplomat ved siden  av Vaclav Havel 

DvoraMeyersbiopicDvora Meyers er frilans skribent basert i Brooklyn. Hun har skrevet om religion, kunst og kultur for New York Times, Tablet, Salon, og flere andre publikasjoner.Hun er også forfatter av gymnastikk-tema essaysamlingen, Heresy på High Beam: Confessions av en ubalansert Jewess.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: