Janusz Korczak var en fremragende polske pedagog, forfatter, lege og sosial aktivist som nektet å redde sitt eget liv tre ganger

Ti bud til foreldre fra mannen som gikk inn i gasskammeret
01.11.2016
Ten commandments to parents from man who walked into gas chamber.

Janusz Korczak var en fremragende polske pedagog, forfatter, lege og sosial aktivist som nektet å redde sitt eget liv tre ganger. Første gang det skjedde da Janusz besluttet ikke å emigrere til Palestina før okkupasjonen av Polen

Han nektet å redde livet sitt i da han nektet å flykte fra Warsaw Ghetto. Og  tredje gang da Janusz Korczak og alle leietakere av «House of Orphans» var  på et tog på vei til konsentrasjonsleiren. Når han var  i toget og  en SS-offiser nærmet seg Janusz Korczak og spurte ham: «Har du skrive» King Matt «?» Jeg leste denne boken som barn det  er en god bok du kan bli fri.  Hva med barna? «Korczak spurte offiseren.» barna vil gå, men du kan ta toget, «sa offiseren.» Du tar feil. Jeg kan ikke Ikke alle mennesker er drittsekker svarte Korczak.

Et par dager senere i Treblinka konsentrasjonsleir  Korczak og barna kom inn i gasskammeret .

På vei til døden holder Korczak  to av de yngste barna, fortelle dem et eventyr  de små barna har ikke engang mistanke  hva som skal skje med dem. I prinsippet trenger man ikke å vite mer om mannen som het Janusz Korczak. Men man trenger å lese listen over de ti bud som den fantastiske mannen anbefalte til foreldre for  utdanning av barna:

1. Ikke forvent at barnet skal være hva du er eller hva du vil at dei skal være. Hjelp dei å bli det dei er, snarere enn hva du er.

2. Ikke forvent at barnet skal betale deg for alt du har gjort for dei. Du ga dei liv, så hvordan kan dei betale deg? Dei vil gi liv til en annen og så videre og så videre, og dette er en irreversibel lov av takknemlighet.

3. Ikke ven din misnøye på barne for  å spise den bitre brød i alderdommen. Du høster som du sår.

4. Ikke se ned på barnets problemer livet er utfordrende for alle og det kan bli enda mer utfordrende på barn,  barn har ingen livserfaring.

5. Ikke ydmyke barnet ditt!

6. Ikke glem at de viktigste møter som en person har i sine liv er møte med barn. Betale med oppmerksomhet til barn – vi vet aldri hvem vi møter i et barn.

7. Ikke plage deg selv, hvis du ikke kan gjøre noe for barnet ditt, bare husk: du ikke har gjort nok for ditt barn, hvis du ikke har gjort alt mulig.

8. Barnet er ikke en tyrann, som tar over hele livet barnet er ikke bare ditt kjøtt og blod. Barnet er den frigjorte kjærlighet til sin mor og far.

9. Vær i stand til å elske andres barn. Gjør aldri til andres barn de tingene som du aldri ønsker å  gjøre til seg selv

10. Elsker barnet ditt uansett hva slags folk de kan være – talentløs, mislykket, eller allerede voksen. Gled dere når vi samhandler med barnet ditt fordi barnet ditt er en feiring som du fortsatt har.

Bakgrunn

Goldszmit var førrste barn av Cecilia, født Gębicka,[2] og Józef Goldszmit. Han vokste opp sammen med sin lillesøster Anna i Warszawa.

Den belstående advokatfamilien Goldszmit gikk for å være assimilert og levde under innflytelse av den jødiske opplysningsbevegelse Haskala. Han var ikke særlig opptatt av det jødiske i sin bakgrunn;dette skulle endre seg med jødeforfølgelsene.

Han fullførte sin vanlige skolegang ved et humanistisk gymnasium i Warszawa, der han lærte seg blant annet latin, tysk, fransk og gammelgresk; undervisningsspråket var russisk ettersom byen var del av den delen av Polen som tilfalt Russland under landets delinger. I 1896 døde faren, og familiens finansielle situasjon forverret seg dramatisk. Den unge Henryk bidro til familiens underhold med å virke som hjelpelærer når han ikke selv hadde klasser på gymnasiet.

Lege, forfatter, pedagog[rediger | rediger kilde]

Janusz Korczak var en foregangsmann i arbeidet for barns rettigheter, en nyskapande pedagog og forfatter av bøker og artikler om oppdragelse i teori og praksis. Korczak var en pioner innenfor forkskning på barns utvikling og adferdsvansker og dessuten om barnepsykologi.

En av hans idéer var å opprette en egen domstol for barn på de to barnehjemmene han styrte. I domstolen dømte barna selv i spørsmål om brudd mot barnehjemets regler. Både barna og personalet på hjemmet kunne stilles for retten. ”Dette fantastiske mennesket hadde motet til å stole på de barn og ungdommer han arbeidet med, han til og med betrodde dem disiplinspørmsål og svært vanskelige oppgaver som krevde meget ansvar”, skrev den sveitsiske barnepsykologen Jean Piaget etter et besøk på Korczaks barnehjem. Det var også Janusz Korczak som grunnla den første avisen noensinne som bestod utelukkende av bidrag innsendt av barn – Mały Przegląd.

Korczak drev et barnehjem i Warszawagettoen og ble deportert 1942 sammen med barna han hadde ansvar for til tilintetgjørelsesleiren Treblinka. Han og barna ble etter all sannsynlighet myrdet kort tid etter ankomsten til leiren.

Kilde Wikepedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: