Nytt søk etter Orzel som rømte fra Tyskerene og senka M/S «Rio de Janeiro» utenfor Lillesand 8. april 1940

 

 

orp-orzel_723553.jpgOrzel» ble tapt  i juni 1940. Det er flere teorier om hva som skjedde i Nordsjøen. En av dem sier at den 3. juni  ble feilaktig bombet  fra engelsk fly  og denne hypotesen, ifølge medlemmer av ekspedisjonen regnes som den mest sannsynlige. Andre anta at den enkelte berørte minefelt.

Søket bli gjennomført som for tre og to år siden, 120 miles øst for kysten av Storbritannia. – Vi kommer til å sjekke 1500 km kvadrat av  bunnen  i Nordsjøen.

http://zagle.se.pl/wydarzenia/czy-tym-razem-zostanie-odnaleziony-orp-orzel-latem-rusza-kolejna-ekspedycja,1_18721.html

«ORP Orzel» funnet etter 75 år! «Orzel» er laget før andre verdenskrig. Den ble lansert nøyaktig 15 januar 1938 år for tjenesten og et år senere den første september 1939 seilte i Østersjøen for å forsvare den polske grensen. To uker senere kom ubåten til kai i Tallinn, og den syke kapteinen gikk i land. . Mannskapet stjal båten og seilte mot Storbritannia.

Dei flyktet fra tyskerne presset gjennom de skandinaviske stredet for å forankre i Rosyth i Skottland. På denne måten ubåten  kom under vingen av  Submarine Flotilla i Rosyth. . I april, den polske ubåten sank den tyske lasteskipet «Rio de Janeiro» og de skjønte at Hitler planla invasjonen av Norge. To måneder senere forsvant ubåten fra radaren. Ubåten hadde dobbel skrog  utstyrt med 12 torpedorørene kaliber 550 mm, 105 mm og to doble luftvernkanoner. På vannet nådde en hastighet på 20 knop under vann 9

Fra Wikepedia.

ORP «Orzeł» («Ørn») var en polsk ubåt fra andre verdenskrig. Den ble bygget i Nederland i 1937–38 sammen med søsterskipet ORP «Sęp». Ubåtene var egentlig for store til å operere i den grunne Østersjøen.

Ved starten av Felttoget i Polen i 1939 var «Orzeł» på patrulje i Østersjøen. De valgte å søke nøytral havn i Tallinn for å sette i land sin syke kommandør. På tysk oppfordring internerte estiske myndigheter ubåten og mannskapet. Mannskapet overtok fire dager senere kontrollen over ubåten, rømte Tallin og førte den ut i Østersjøen og senere til Storbritannia.

Under invasjonen av Norge senket «Orzeł» det tyske troppetransportskipet MS «Rio de Janeiro» utenfor Lillesand 8. april 1940. Ubåten gikk senere tapt med hele sitt mannskap på patrulje i Nordsjøen i slutten av mai 1940.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: