Marcel Nadjari :Vi lider her slik som det menneskelige sinn ikke kan forestille seg

Brevet  som putes  i en termos, innpakket i en skinnpose og begravet i bakken nær krematorium III før frigjøringen av leiren i begynnelsen av 1945

List z Auschwitz

Vi lider her slik som det menneskelige sinn ikke kan forestille seg » – skriver Nadjary på brevet som i hemmelighet ble skrevet på slutten av 1944 og lagt i  en termos, innpakket i en skinnpose og begravet i bakken nær krematorium III før frigjøringen av leiren i begynnelsen av 1945

«I hagen er det to kjellere: en er dedikert til avlusing  og den andre er døds kammeret Folk kommer  naken og når det er i 3000 mennesker i rommet stenges det  og alle blir gasset..» Grekeren  sier at fangene ble dyttet inn som sardiner og Tyskerene bruker pisker til og  enda mer presset  inn folk før  dørene lukkes  og lar  gassen gå  inn.Etter ca 30 minutter åpnet vi døren og arbeidet vårt begynte skriver han. Og han forklarer at han tilhørte   oppgaven og frakte likene til krematorier og legge dem i  ovner

Når brevet ble utgravet var det så dårlig at det kun kunne leses 10-15 prosent av  innholdet. – Det unike og historiske betydning Nadjariego brev  som nå er nesten helt leselig, gjør dem unike – sier russiskfødte historikeren Pavel Polian


Født i 1917 var Marcel Nadjari en gresk jøde fra Thessaloniki. Han ankom Auschwitz i april 1944 og ble straks tildelt  til «Sonderkommando». «Om du leser  de tingene som vi gjorde spør  du?. Hvordan kan noen gjøre noe slikt, å brenne sine brødre, jødene jeg tenkte det samme i begynnelsen og mange ganger senere,» – skriver Nadjary. Etter krigen kom han tilbake til Hellas, og i 1951 flyttet han og kona til USA hvor han jobbet som skredder.til

. Han døde i New York i 1971, i alderen 54 år.

 i Hellas skrev Nadjari sine memoarer, men tilsynelatende fortalte han ikke noen om dette begravet brevet  nær krematoriet. På et sted hvor han måtte oppleve et mareritt mange ganger og der han ville bli  med folkene til  overfylte gasskammre. Bare håpet om hevn hindret ham. . «Jeg føler meg ikke trist at jeg skal dø,» skriver han. »Jeg er bare lei meg for at jeg ikke kommer til å hevne meg slik jeg ville  ønsket.

List z Auschwitz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: