Død by. Pyramiden på Spitsbergen

http://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/piramida-umarle-miasto-wszyscy-opuscili-je-w-zalobie-po-smierci-141-osob/3y6ks3g 

 

Hvor mye vet en om moderne byer som har sluttet å eksistere over natten? Der selv graver i kirkegården er tomme fordi de  tok restene til sine kjære med seg .

Vi har alle hørt om Tsjernobyl og Fukushima forlatt etter feil i atomreaktorer men det var ingen reaktor i pyramiden. På katastrofedagen mistet innbyggerne ønsket om å bo der. Først var det tårer i øynene og sorg etter dødsfallet av sine kjære. Så kom fattigdom og økonomiske problemer og til slutt forlot folk sine hjem.


Den russiske pyramiden (på kart som er beskrevet som Пирамида eller Pyramiden) var en av verdens fremste byer. Et sant øye i hodet til de kommunistiske myndighetene et mirakel av teknologi, fremtidens by. For sin sak ønsket russerne å vise at kommunismen kan gjøre alt til og med plante blomster på Spitsbergen.

– Hver dag kan en se total forfall i byen som  ble bygget på grunnlag av sikkerhet og holdningen ,selv blokkene som var dekket av tre som kom fra fastlandet med båt er her ikke lenger, trærene var av god kvalitet og varte til nå. Bygningen av barnehagen var dekorert med vakre små fliser og  malerier. I kulturhuset er det fortsatt instrumenter i dag .Og fremfor alt  over hele byen monumentet til Lenin som en gang var gull men nå er borte fordi gullmaling har forsvunnet – sier Maria Strzelecka som er  en reisende som har vært på Spitsbergen fem ganger som. guide.

Alt i alt varte dette utopiske urbane eksperimentet i 87 år som var mer enn Sovjetunionen selv.  Dessverre avsluttet eksperimentet med en katastrofe.

I dag i turistsesongen er det ett hotell – Tulip – som i dag serverer pannekaker b.l.a . Når det er turister jobber det ca 10 personer der. To om vinteren.


Om sommeren ser folk på tomme bygninger, gruveanlegg og små kirkegårder. Turister seiler inn og ut med store skip noe som gjør støy  og smog.
Pyramidbygninger ble bygget over Billefjordfjorden i den sentrale delen av Norges Spitsbergen byen  ble oppkalt etter et fjell som lignet graven til de egyptiske faraoene. 

 

Historien om pyramiden begynte flere år før oktoberrevolusjonen. Wikipedia sine viktige datoer, 1910, 1927, 1939, 1946, 1996 …

I 1910 hadde svenskene kjøpt retten  til å trekke ut kull. Men etter 17 år fant dei ut at gruvedrift i slike ekstreme forhold er ulønnsomt og i 1927 solgte de sine rettigheter til til Sovjetunionen. Russerne bestemte seg umiddelbart for at på dette stedet ville dei vise verden at kommunismen kan gjøre underverk og de begynte å bygge sitt arbeidsparadis på norsk jord.

Byggingen av gruven begynte i 1939, men ble stoppet på grunn av krigsutbruddet med Tyskland. Etter krigen  kom arbeiderne tilbake til Spitsbergen og i 1946 og bygde de en havn. Kort tid etter ble den første gaten åpnet i pyramiden og byen begynte å vokse. Dens utvikling varet til 1996.

Før ulykken hadde Spitsbergen et liv. På 1980-tallet bodde mer enn 1000 innbyggere i pyramiden. Gruvearbeidere hadde et svømmebasseng, et kulturhus, et privat helsesenter deres barn en barnehage og en skole. Drivhusene ble oppvarmet med kullutvinning på stedet og husdyr ble avlet

 

Plenen i pyramiden ble drenert med fruktbar jord importert fra Ukraina. Om sommeren var det blomster som  ville vokse i tørr arktisk jord. Det hele avsluttet 29. august 1996.

Tupolev Tu-154M (Reg.nr. RA-85621) av Vnukovo Airlines fløy fra Moskva til Longyearbyen på Spitsbergen. Ombord var gruvearbeidere fra Russland og Ukraina. Noen kom tilbake fra ferie andre fløy til en ny jobb i pyramiden. Totalt 141 personer –

Flyet ble tapt i tåken det var sterk vind  da  kontrolltårne krevde en umiddelbar reduksjon i flyghøyde var flyet allerede på et sted der det var for lavt ,flykaptenen ropte de siste ordene i sitt liv: Horizon! Piloten ropte: fjell! Men han hadde ingen tid til å reagere. Maskinen rammet kanten av operafjellet. Kollisjonen skjedde i en høyde på 907 meter over havet, 14 kilometer fra flyplassen alle døde . Til i dag er det den største luftfartskatastrofen som har skjedd i Norge.

 

Tu-154M katastrofe var begynnelsen på slutten. Byen var i sorg. Folk ville ikke lenger leve der. Dessuten hadde  Sovjetunionen ikke eksistert i 5 år. Kullgruveselskapet i Piramiden hadde propaganda-suksesser.  Kostnaden for kullutvinning på denne polarutgravningen har alltid vært for høy. Det ble besluttet å stenge gruven. To år etter katastrofen, 1. oktober 1998, forlot  den siste beboeren byen.

– I dette klimaet blir nesten ingenting ødelagt. I leilighetene er det rom der askebeger fortsatt står på bordene. Og det er fortsatt sigaretsneiper- sier Strzelecka.

Nå i pyramiden lever primært fugler.  Fugler har overtatt denne byen de behandler bygninger som fjellhyller

I Tulip er det et museum i tillegg til kantinen og et tilfluktsstedet i tilfelle dårleg vær.  i byen er det tomhet – sivilisens fall . Folkene som kommer for å dette se på Lenins byste som stod på sentralstedet ,de går i forlatte bygninger, gammel skole, kulturhus, gruvebygg , passerer lekeplassen og gå til kirkegården selv om noen av gravene er tomme fordi folk som flyktet herfra tok med seg restene av sine kjære til et bedre, og varmere jord.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: