SELV PÅ ET STED SOM AUSCHWITZ – FULL AV SØPPEL, SMERTE OG LIDELSE – VAR DET PLASS FOR KJÆRLIGHET. DEN UNGE SS MANN FRANZ WUNSCH FANT KJÆRLIGHET I LEIREN I 1942

 It was the most forbidden love of them all under the rule of the Nazis.

Helena CitronovaFranz Wunsch was an SS guard at Auschwitz

Historie om Franz Wunsch og Helena Citronovej


Kjærlighet av  Auschwitz. SS mannen som ble forelsket i en jødisk kvinne

Selv på et sted som Auschwitz – full av søppel, smerte og lidelse – var det plass for kjærlighet. Den unge SS mann Franz Wunsch fant  kjærligheten  i leiren i 1942 i den vakre jødinnen Helena. Hans kjærlighet reddet henne og hennes søster fra døden i gasskammeret

I den tyske utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau ble det drept under krigen minst 1,1 millioner mennesker. I januar i år  har det vært 70 år siden frigjøringen. I leiren ble de drept ikke bare jøder (selv om de var hovedsakelig), men også polakker, romanier ,sovjetiske fanger og folk av andre nasjonaliteter.

I leiren  var det hver dag frykt og hat , fullt av død og lidelser, men til tross for dette, selv på et slik forferdelig sted , opplevde folk følelsene som hadde makt til å våkne opp i hjertet av håp.

En historie som har overlevd i minnet er det  forbudt kjærlighet. SS offiseren Franz Wunsch ble forelsket i en jødisk kvinne den vakre Słowaczce Helena Citronovej. Hvordan møttes de? Helena ble bedt om å synge en sang (faktisk tvunget til å synge) for en tysk soldat i anledning bursdagen hans. Hun sangt  for en gruppe tyskere og hennes stemme og skjønnhet rørte hjertene til den unge militære og forelsket i henne ved første blikk. Wunsch innså raskt at Helena arbeidet  i sorterings i klær avd. Selv om kontakter med jødiske kvinner var  strengt forbudt ga SS-offiserer, en dag i 1942  i smug henne et kort.

 Mange år etter krigen fortalte Helena  meg:

– Når han  kom til brakka der jeg jobbet ga han meg notatet  Jeg ødela det umiddelbart,  Jeg trodde jeg ville raskere dø om  jeg hadde en affære med en SS-mann. I lang tid etterpå  fulgte meg bare hat ved han . Jeg kunne ikke engang se på han

Over tid begynte deres forhold å endre seg. Helen innså at på grunn av denne kjærligheten kan hun overleve. Hendelsen som gjorde at hun første gang kjente i sitt hjerte varmere følelser for Franz, var øyeblikket av deportasjonen av søsteren Rozinki med barna.
– Han sa til meg: «.» Fortell meg raskt, navn til søsteren din før det er for sent .Så jeg sa: «Du vil ikke lykkes Hun kom med to små barn..» Han sa: «Barn er forskjellige. Barn kan ikke leve her. »Så løp han til krematoriet og fant min søster.

Franz klarte å redde Rožínka. Han løy til de ansatte i gasskamrene  og sa hun  tidligere hadde jobbet for ham i  sortering  og han fortsatt trenger henne . Dessverre, barna kunne ikke reddes.

Alle tre overlevde krigen. Helen vart etter krigen stigmatisert i det jødiske samfunnet, siden hun holdt tett kontakt med en SS-mann. . Da krigen tok slutt var  hun var oppriktig forelsket i en nazist. De møttes i 1972,i rettssalen da Franz ble prøvd for folkemord. Helena og deretter Rožínka vitner i hans favør, men det var en rekke vitner som  hevdet at vakten ble «født antisemitt» som banket både menn og kvinner. Han forsvarte seg i retten, og sa:

– Desire forandret mitt voldelig oppførsel. Jeg ble forelsket i Helena Citronovej og det forandret meg. Jeg byttet til en annen person takket være hennes innflytelse.

Den tidligere fange døde i 2005. Før sin død  vart hun  intrevjuet i den israelske TV-stasjonen, der hun også snakket om sin erfaring:

– Jeg har ikke glemt et minutt, jeg husker alt … Det var noe rart og alle visste historien. Fordi han var en SS-mann tok han store sjanser. Det er et faktum som reddet livet mitt, takket være ham at jeg er i live. Jeg valgte det ikke, det bare skjedde. Det var et forhold som bare kunne skje på et sted som dette – på en annen plan

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3193520/Read-real-life-story-Auschwitz-prisoner-Helena-Citronova-falling-love-SS-guard-Franz-Wunsch-amid-controversy-Kate-Breslin-novel-Time.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: