Australierne kaller henne «øya mordere». Arkeologer finner fremdeles menneskelige skjeletter i sanden. Den pittoreske atollen som ligger på den vestlige kysten av kontinentet skjuler den mørke hemmeligheten til det første og mest grusomme massemordet i Australias moderne historie.

Den kjente australske journalisten og bestselgende forfatteren Peter FitzSimons beskrev denne historien som en kombinasjon av «Lord of the Fly»Når du blir kjent med den forferdelige historiensom fant sted nesten for fire århundrer  på en øde Beacon Island, er det veldig vanskelig å få en historie som en kan  sammenligne med .

 

Prognosen til denne dystre historien begynner i en helt annen del av verden langt fra scenen til store hendelser, mange tusen kilometer unna.

Den 27. oktober 1628 reiste galleonen «Batavia»  på  jomfru tur fra Nord-Nederland. Dens mål var Øst-India (dagens Indonesia) der skipet lastet  krydder som i Europa var mer verdifullt enn gull.

François Pelsaert var  ekspedisjonens leder med tittelen «senior handelsmann», mens skipet selv ble befalt av skipper Adriaen Jacobsz. Sjømannen likte  ikke sin overordnede på grunn av hendelsen som skjedde under sitt første møte i India. Jacobsz hadde da et beruset lovbrudd mot kjøperen. Denne felles fiendtligheten påvirke skjebnen til hele oppdraget

2nlktkqTURBXy80ZWFlNTcxMTY1Y2I0NTRmNDdmYTRiMDlmOGU3NmNhYi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM.jpeg


Blant de 341 av mannskap og passasjerer var det også en reisende kjøpmann  Jeronimus Cornelisz som var en yngre kjøpmann som ønsket ikke så mye å gjenoppbygge den tapte formue som han måtte flykte fra Nederland som mot anklager om kjetteri. I dag anerkjenner historikere at han var en mann med stor psykopatiske tendenser som de andre ekspedisjonsmedlemmer senere oppdaget med skrekk

Cornelisz samsvarte veldig raskt med Jacobsz, ved hjelp av sin motstand mot kommandanten. Begge mennene hadde en sammensvergelse for å ta kontroll over skipet sammen med sin dyrebare last av gull og sølv beregnet for kjøp av krydder.

Opprøret mislyktes, men ikke alle konspirators planer mislyktes. Jacobsz, klarte ubemerket og gå fra den rette kurse, selv om det ubevisst førte til en katastrofe.

4. juni 1629, åtte måneder etter  Batavia gikk  på et rev på ca 40 kilometer fra den vestlige kysten av Australia der mange mennesker druknet men de fleste overlevende klarte å nå nærliggende Beacon Island, en liten øy i Houtman Abrolhos skjærgården. Dette var imidlertid bare begynnelsen på et mareritt.

Helvete på  paradis øy

Pelsaert skjønte raskt at han ikke kunne regne med noen redning og måtte handle. sammen med en gruppe sjømenn inkludert Jacobsz satte han seg på en ni meter lang båt på en  farlig tur på mer enn 2300 kilometer til Øst-India han lovet de  andre overlevende på øya at han ville komme tilbake så snart som mulig.

I fravær av hovedkommandøren ble myndigheten tatt av den «yngre handelsmannen»,  Jeronimus Cornelisz.Selv i denne tragedie, ga mannen ikke opp sine dystre planer – han skulle ta kontroll over skipet, som vil komme til  hjelp. Han visste imidlertid at for å kunne greie det måtte han undergrave resten av gruppen.

Hans første skritt var å sette en vakt på alle tilgjengelige våpen og matforsyninger da ble han kvitt de fleste av skipets soldater som han tvilte lojalitet  på  og sendte dem til en annen øy under påskud av røyk signalering til et forventet redningsoppdrag. Da han hadde sikret total kontroll på denne måten begynte organisering  av drap.

Cornelisz tilhenger straffet alle som ble regnet som en trussel mot vSFktkqTURBXy81MTYzOGE1M2M2MzU4ZmJiZmJiOTJjOTg5NjlhMGIxYi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM dens makt, de skånet  ikke engang  barn. Ofrene ble torturert til døden,  og druknet. De overlevende kvinnene ble misbrukt og holdt i fangenskap. Til slutt  begynte de å drepe dem for ren fornøyelse, alt de trengte var et påskudd

I løpet av to måneder drepte de minst 120 personer av de  omkring 260 skipbrudde som bodde på øya.

Kriminalitet og straff

I mellomtiden nådde Pelsaert etter 33 dager Jakarta  (nå Indonesias hovedstad ). Uten unødig forsinkelse gikk han ombord på det andre skipet og dro tilbake til for  redning. Da han kom til stedet etter en måned var opprørerne tatt til fange . Cornelisz selv var i fangenskap av soldater som han tidligere hadde sendt til den andre øya.

De mest grusomme konspiratorene inkludert deres leder ble umiddelbart prøvd i en ad hoc-prøveperiode. Kutt av hendene og heng dem deretter. Resten, bortsett fra to opprørere, ble transportert til Batavia og overlevert til det lokale rettssystemet. Del gikk til galgen, noen av dem møttes bare med flogging.

To menn hvis skyld ble ansett mindre beordret Pelsaert å forlate den ville kysten av Australia. Deres skjebne er ukjent men år senere så britiske kolonistene tilsynelatende aboriginer med ekstremt lett hudfarge. Dette kan tyde på at sjømennene har funnet et trygt fristed medurfolkene.

Corneliszs partner Kapteinen  Jacobsz hvis forræder førte til katastrofe på hele ekspedisjonen innrømmet ikke å delta i opprøre. Han døde sannsynligvis bak murene

 

b3XktkqTURBXy83Yzk3OWE3ZmQ5ZDljMDEwODJlNmEzOTVjNzA5MDBlMy5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM.jpeg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: