Biskopen av Krakow ba spesiell en bønn og sprinklet sengen med hellig vann. Deretter satt de innsamlede gjestene på stoler arrangert rundt ekteskapsengen. Et ungt par satt foran dem, på sengen – dronningen på den ene siden, kongen på den andre.

Bryllupskvelder av polske herskere

Konger og dronninger hadde ikke privatliv. Hvert øyeblikk av dagen var en del av et publikumspill som ble spilt foran hundrevis av hoffmenn og tjenere. Selv de tilsynelatende mest intime øyeblikkene  voks til rangeringen av offentlige arrangementer. Og handlingen med å fullføre ekteskapet var ikke noe unntak i dette henseende.
Hvordan ser bryllupsnettene til polske herskere ut?Foto: wikimedia.org © Creative Commons

Kongelige ekteskap ble  som regel på søndag, ved Wawel-katedralen i Kraków.Bryllupsdagen skulle være viet til bønn
  • Etter å ha forlatt katedralen fulgte en annen prosesjon, og til slutt satte den utmattede bruden og brudgommen seg ned  til  den første bryllupsfest
  • Og hva var bryllupsnatten ? Det ble  brakt til soverommet brett med søtsaker og vin carafes. 

Bryllupskveld var ikke en enkel sak. Det var en del av en kompleks seremoni,  fylt med symbolske bevegelser.Til tross for navnet, skjedde det ikke umiddelbart etter bryllupet.

Sigismund den gamle tilhørte ikke den kjekke

Sex rett etter bryllupet? Ekskludert!

. Senere gikk de til å sove – i separate kamre. I henhold til tiden  var det utænkelig at den nye dronningen ville motta nattverd samme dag og gi henne dyd til mannen sin.

Da mørket endelig kom, var den ny dronning svett, utmattet og sliten. 

Det var det som festene så ut på slutten av renessansen

Det var imidlertid ingen mulighet til å hvile. Strax fra bordet, eller fra dansesalen, gikk bruden og brudgommen inn i det kongelige soverommet, og de var ikke alene. Bryllupskvelden med dem begynte med et ritual  bestående av de viktigste utenlandske gjestene og høyest rangerte statsdignitarier.

Biskopen av Krakow ba spesiell bønn og sprinklet sengen med hellig vann. Deretter satt de innsamlede gjestene på stoler arrangert rundt ekteskapsengen. Et ungt par satt foran dem, på sengen – dronningen på den ene siden, kongen på den andre.

Bryllupskveld … og et dusin vitner

I en smal gruppe fortsatte moroa. Valetsene brakt til soverommet brett med søtsaker og vin carafes. De sammenkomne dignitarier fra bønnen gikk raskt til gruff og diskriminerende kommentarer.

Det var faktisk den eneste muligheten i domstolens liv å skryte om kongenes lustige natur eller dronningens altfor dydige oppførsel. Under noen andre omstendigheter vil slike kommentarer ende med å være en skandale. Men på bryllupskvelden var nesten alt tilatt

Betaling for første gang med dronningen?

Til slutt sto gjestene opp fra stolene og forlot soverommet og forlot paret alene. En obligatorisk epilog fulgte bryllupskvelden. Neste dag sendte kongen en av hans hofmenn  med en spesiell gave til sin kone. Det ble sagt at denne gaven skulle gjenspeile omfanget av hans tilfredshet fra den første tilnærming.

Sannheten var imidlertid annerledes. I verden av stive rettsseremonier var ingenting igjen til tilfeldighet.Verdien av Morgengabe («morgengaven») ble bestemt på forhånd, før monarken så kjæresten sin i øynene.

Dronningen aksepterte en forutbestemt mengde, bøyde takknemlig til underordnet, og gikk deretter rett til katedralen. Slik at i løpet av «rituals brudens rensing» kan man vaske de åndelige sporene av det som skjedde i går kveld.

 Foto: Pressematerialer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: