Wojciech Fortuna første gullmedalje for Polen i et vinter-OL. lengdemåler prøvde med juks på Rainer Schmidt lengde.

Ingen ventet  denne medaljen.

Wojciech Fortuna:  Første gullmedalje for Polen i et vinter-OL,
Hans strålende hopp på 111 meter vart vist  på  japansk fjernsyn  85 ganger mens i Polen så seerne ikke hoppet  direkte.
Den olympiske mesteren ble offer for sin suksess, fordi alle ønsket å feire med ham  og han kom aldri tilbake til den samme  store form
Det var 11. februar 1972,  natten fra torsdag til fredag. Svarte og hvite flimrende bilde på TVen,  Fortuna hopper ,så var det bare et vakkert, langt, fantastisk hopp på 111 meter mens andre ikke engang nådde  hundre meter. 19-årigen slo  sine rivaler.  Olympisk gull. Det var ekte hysteri og et galskap av glede i landet.

Wojciech Fortuna var ikke en stjerne, og den polske skihoppingen var ikke den beste.  januar tre uker før lekene  vant han en  hoppkonkurranse    hvor han to ganger hoppet  105,5 meter og kvalifisere seg.

Wojtek ble forelsket i ski og hopp. Foreldrene  forbød ham å hoppe, men han  gjorde det i hemmelighet, og noen ganger  bare så han andre i aktion. Han ble  uteksaminert fra grunnskolen, deretter grunnskolen, hvor han lærte yrket som bilmekaniker

OL i Sapporo var vanskelig å følge fra det polske perspektivet . TV bestilte faktisk ikke direkte overføringer som var veldig dyrt i  1972 vanskelig å utføre.

«Wojtek, du er gal!»

Der var 50 tusen tilskuere da Fortuna kom ut av hoppet og syntes  at han flyr og flyr til han landet på 111 meter det var en absolutt knockout.

Det var et øyeblikks  frykt fordi dommerne umiddelbart etter hoppet til Fortuna stoppet konkurransen  . Hvis en hopper som ikke er klassifisert i forkant hopper  så langt hva da med de beste.  Meningene var delt. Dommeren fra Tsjekkoslovakia var redd for at hans landsmann Jiri Raska ville bryte grensen . Den norske og kanadiske gikk for og fortsette konkurransen. Etter en stunds kom den japanske leder   og tenkte at Kasaya ville hoppe over denne lengden til lederen fra Polen uansett.

Den andre hoppet var ikke så bra. Fortuna landet på 87,5 meter og måtte nervøst vente  siden de hoppet i nøyaktig samme rekkefølge som i  første omgang

Walter Steiner 103 meter og 0,1 poeng bak . Rainer Schmidt fra DDR fikk 101 meter og  0,6 poeng bak . En av de som kontrollerte lengden  prøvde å påvirke  hoppet til 102 meter . Det viste seg snart at han selv kom fra Øst-Tyskland. . Kasaya tålte ikke presset og hoppet bare 85 meter,.

Fortuna var den første i Polen i historien som vart  olympisk mester. Fjernsyn fra Zakopane til Kraków tiltrådte til familien Fortuna

Fortuna,   var så glad at han var målløs og visste ikke hva han skulle si til journalister  som sikte mot ham med mikrofoner og diktafoner. De to andre medaljevinnerne Walter Steiner og Rainer Schmidt løftet opp polaken  . Gleden var uhørt og overraskende.

Nyheten om hans suksess  kom til Polen rundt 6 am. Ikke alle ville tro på det.  Telefoner stoppet i redaksjonen de ble bedt om å bekrefte dette faktum, fordi det virket usannsynlig.

Fortunas uventede suksess satte hele redaksjonens tv på hode . To timer før det olympiske programmet som skulle starte klokken 10:25, ble Warszawa informert om at hopperen ville være gjest på den olympiske TVP i Sapporo. Dette var imidlertid ikke slutten. Sentrum av TVP Kraków på Krzemionki ble varslet slik at familien til Fortuny, hans klubbtrener og et par andre mennesker så snart som mulig kunne  bli tatt med  fra Zakopane. En dobbelt fusjon med Japan og Krakow ble organisert, noe som var en prestasjon for de årene. Problemet var imidlertid at Fortuna forsvant, selv om han allerede var i bygningen som ble ansett som et mediasenter. Etter en tid ble han funnet av en amerikansk tv-reporter og brakt til det polske studioet. Det viste seg at den polske hopperen  ble stoppet av japanske autografjegere.

Fortunas hyggelige overraskelse ble overakt av den japanske dommeren som i strid med reglene ga ham en plaketten  med nummeret «111» der den polske hopperen landet.

«Ukjent i går, i dag kjent»

Det var ekte galskap i landet i alle byer også i Zakopane hjembyen til Fortuna gratulertes  foreldrene og trenerne og  til klubben hans Wisła-Gwardia .  Postmannen  var lastet med brev,kort og pakker som gjekk fra postkontoret til klubbens hovedkvarter flere ganger dagelig

Ekkoer av Fortunas uventede seier kunne leses i utenlandske medier. . Fortuna-seieren  falt som en stein  fra den klare himmelen- Ukjent i går i dag kjent. Det ble forklart at denne suksessen ikke var en tilfeldighet fordi en liten polak på 163 centimeter og veier 60 kg intelligent brukte vinden som bar ham bort . Et sterkt inntrykk  gjorde hoppet og hopperen  på den japanske prinsessen.

. Dagen etter OL, punktlig klokken 11:20, landet det franske flyselskapet Caravelle, som transporterte polske olympiske idrettsutøvere fra Sapporo, til Okęcie. Wojciech Fortuna var den mest interesserte for media, omgitt av journalister fra alle kanter  rettet mikrofoner i hans retning. Når den lile Zakopiańczyk dukket opp ved døren til flyet, var det applaus og rop av innbyggerne i hovedstaden som var samlet på Okęcie.

Spesielt for ham ble et highlander-band fra Zakopane hentet inn, og unge highlanders i regional klær ga ham blomster.

. Fortune og hans foreldre var vertskap for innenriksminister Wiesław Ociepka,. . Selvfølgelig måtte hopperen fortelle alle journalister om sitt legendariske hopp. – Jeg forlot kanten, som aldri før, og da i slutten av sveve fikk jeg en «boost», selv om jeg var klar for landing, ga jeg  hoftene fremover og strakk på .

 Fortune og hans foreldre var vertskap for innenriksminister Wiesław Ociepka som gratulerte ham å beæret navnet på landet . Jakken ble dekorert med Gullkorset   formann for GKKFiT, og sekretær Jan Maj ga ham den høyeste ZMS-dekorasjonen, den gyldne merket i Janek Krasicki’s navn..

Alle ville drikke med mesteren,

Gledelig hilsen kombinert med de rette fester var ikke slutt. i Zakopane  var det moro til ære for mesteren, det var et besøk til præsidiet i Kommunalstyret og det var en gave.Den olympiske mesteren fikk leilighet med  to rom og kjøkken, og  mottok en symbolsk nøkkel fordi blokken med leiligheten hans  holdt på og ble bygget.

Fortuna kom tilbake til Polen den 18. februar, og allerede den 20  «utmattet», konkurrerte han i det polske mesterskapet Offisielt oppnådde han  109,5 meter og 108,5 meter som var litt overdrevne lengder

En nitten år gammel gutt ble nedtonet og bortskjemt av suksess. Alle ville drikke med mesteren . For den unge idrettsutøver var det vanskelig å nekte fans som elsker ham og  noen ganger var det veldig resurssterke  mennesker som ville feste . Hans resultater ble imidlertid dårlegere.. Senere, da han misset i konkurransen etter konkurransen, falt stenen på hodet. Dessverre har Fortuna blitt et offer for sin suksess.Etter noen år la han på seg et dusin kilo og til slutt sluttet han sin karriere i en alder av 27 år. Ekteskap mislyktes, han jobbet i Silesia og USA, og senere var han i Zakopane igjen, denne gangen som en drosjesjåfør. . Det er imidlertid ingen tvil om at hvis han ble ledet annerledes etter suksess ville han kunne gi polske fans enda mer glede i de følgende årene.

https://sport.onet.pl/zimowe/skoki-narciarskie/100-lat-polsko-wojciech-fortuna-i-pierwsze-zimowe-zloto-dla-polski/57nz1gl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: