Sovjetiske atombaser oppdaget i Øst Europa

Residuet etter sammensetningen av atomkryssene i Brzeźnica-KoloniaFoto: Jerzy Undro / PAP
  • Tidligere sovjetiske baser ble oppdaget av arkeolog dr. Grzegorz Kiarszys

I Polen ble det i 1969 etablert tre store atomvåpendepoter – i Temple (Lubuskie), Brzeźnica-Kolonia (Stor-Polen) og i Podborski (Vest-Pomeranian Voivodeship), begravet  flere meter ned  i bakken. Inntil tidlig på 1990-tallet ble informasjon om dem holdt strengt konfidensielt.

-. Jeg bestemte meg for å bekrefte dette ved hjelp av ulike typermetoder , blant annet det som brukes i arkeologi – sier Dr. Grzegorz Kiarszys fra Institutt for arkeologi, Universitetet i Szczecin Dette ble gjennomført takket være midler fra Kulturdepartementet og National Heritage.

Baser i Polen som ligner på hverandre

I sine analyser gikk arkeologen et skritt videre: han brukte ikke bare satellittbilder, men også laserskanning .

Alle tre basene ble bygget på en svært lik måte (de ble skapt av de samme elementene). Hovedbygningene – betonghyller for lagring av hoder, samt hele kaserner og lagringsanlegg – ble reist av polakene hvoretter området ble overtatt av den sovjetiske hæren. Polakene hadde ikke tilgang til dem før tidlig på 1990-tallet. –

Arkeologen fikk også ny informasjon om hverdagen  takket være arkivfotografier som ble lagt ut på russiske sosiale medier av sovjetiske soldater som ble stasjonert i dette område. Han snakket også med flere polske soldater som var der etter at russerne forlot basene.  I basene bodde soldater sammen med sine familier og barn også barnehager var der! Vegetabilske hager ble satt opp ved siden av husene, og dyr ble holdt i treskur, sier han.

Forskeren prøvde også å finne bevis på at atombomber faktisk ble lagret i Polen. Til dags dato er det ingen 100% sikkerhet

Forskeren planlegger å publisere resultatene av sin forskning i 2019.

. Svært liknende baser ble funnet i hele Øst-Europa – Øst-Tyskland, Tsjekkoslovakia, Ungarn og Bulgaria

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/odkryto-pozostalosci-radzieckich-baz-atomowych/5fjgn3q

https://www.fakt.pl/hobby/historia/trzy-ukryte-bazy-atomowe-w-polsce-jak-je-odkryto/8fqywft

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: