Barns ekteskap var ikke sjelden i slutten av middelalderen i de Kongelige kretser

Bryllupsdagen til Queen Jadwiga

Nov 3, 17:41 Historisk Trivia

Ingen spurte henne om hennes mening og hun var for ung til å forstå hva som ventet på henne.
Jadwiga ble født i midten av februar 1374. Hun var den tredje og siste datteren til den ungarske kong Ludwik. En ekstraordinær hersker og ikke tilfeldigvis kalt den store. Faren hadde  et av de mektigste imperier på kontinentet så jenta måtte ikke vente lenge på den første frier som ønsket å gifte seg med henne.

Hun var fortsatt i vuggen og prins Leopold III fra Habsburg-familien hadde allerede begynt å søke om hånden hennes. Som en mer enn tretti år gammel gift mann ønsket han ikke å være assosiert med en ungarsk baby selv. Han ønsket at Jadwiga skulle være bruden til hans fire år gamle sønn, Wilhelm.

UXbktkqTURBXy8xZGIyZWJiNGM3OTNjNWU2OTlmZmM0NmM0ZWQzMTc5ZC5qcGVnkpUCzQMUAMLDlQIAzQL4wsM

 

«Habsburgene  er forbundet med en fremtredende kynisk politikk, med et nettverk av påvirkninger som omgir hele kontinentet .»

Ludwik Wielki var selvsagt klar over betydningen av deres forhold men likevel kom han raskt til enighet. Han visste at det ville være vanskelig å finne en bedre kandidat til Jadwiga.  Jadwiga  ga ikke sin fremtidige ektefelle mye mer enn en stamtavle. Den ungarske kongen eide to kongedømmer: Ungarn og Polen. Han hadde tenkt å gi den til sine eldre døtre. Polen til Katarzyna, og Ungarn til Maria. Det var ingen krone igjen for Jadwiga.

Leopold var godt klar over dette og i begynnelsen aksepterte han at hans fremtidige svigerdatter ikke ville gi noen goder han spurte bare Ludwik om hjelp i krigen i Nord-Italia, slik at han til slutt skulle skære ut en liten stat for en fremtidig brud og brudgom.

Forhandlinger ble forlenget sannsynligvis ikke ute av dårlig vilje men av de enkle grunner at det  var det ikke så stor betydning for fremtiden til hans tredje datter ..»

Forhandlingene fant sted i Hainburg  ved den østerriksk-ungarske grensen. I dag er Hainburg en liten noe glemt by et steinkast fra Bratislava. Det er ingen motorvei som forbinder hovedstaden i Østerrike og Slovakia, så de fleste syklister kommer til landsbyen ved en av de to turistruter.

Det var i dette slottet at i begynnelsen av sommeren i 1378 at møtte med kongen av Ungarn og prinsen av Østerrike. Den første ble ledsaget av den fireårige Jadwiga den andre av åtte år gamle Wilhelm.

I Hainburg ble det inngått en avtale som regulerte vilkårene for det planlagte ekteskapet, med bruddet, bruren og det som skulle arves . Det ble også bestemt at Jadwiga fra da av ble oppdratt i Østerrike under tilsyn av svigerforeldrene. Dette var imidlertid ikke slutten. Det vart også et bryllup,bryllupsfest og til slutt bryllaupsnatt på slottet oEn for tidlig moden prinsesseNoc poślubna królowej Jadwigi

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/noc-poslubna-krolowej-jadwigi/5ksywk4 via @OnetWiadomosci

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: