Representanter fra 197 land møtes i Katowice for å forklare prinsippene som vil regulere globale tiltak for å redusere klimagassutslipp i de kommende tiårene.

Det er ingen Paris uten Katowice.

Forhandlere fra 197 land møtes i Katowice for å forklare prinsippene som vil regulere globale tiltak for å redusere klimagassutslipp i de kommende tiårene. Og resultatet av COP24 klimatoppmøte i to uker skal være et sett med regler som beskriver hvordan man skal sørge for at landene holder seg til løftene de laget i Paris for tre år siden.

Det kan være lett på papir i praksis er det mye mer komplisert.

Her er fem faktorer som vil avgjøre suksess eller fiasko av klimaforhandlinger i Katowice.

  1. Katastrofen 


En rapport fra forskere fra FN er ventet i løpet av forhandlingene som ber landene om å gjøre mer for å redusere klimagassutslippene. Hvis ikke vil de møte større risiko for flom, smeltende is i Arktis, stigende havnivå, utryddelse av arter og tørke.

Å holde global oppvarming på en ambisiøs 1,5 grader over preindustrielle nivåer vil kreve raske og vidtrekkende endringer i energi, land, industri og infrastruktur, sa forskerne. Verden må oppnå CO2-utslippene «nullnett» innen 2050, noe som betyr at så mye CO2 skal absorberes etter hvert som det slippes ut.

Hittil er trenden på vei i motsatt retning. Rapporten om miljøtilstanden har nettopp blitt offentliggjort og at utslippene har økt igjen i 2017 og hvis landene bare er begrenset til sine løfter i da, vil verden til slutt varmes opp med 3,2 grader.

Landene må tredoble sin nåværende klimagassbesparelse for å holde den globale temperaturstigningen under 2 grader. I tilfelle av et mer ambisiøst 1,5-mål, må disse kuttene øke fem ganger, ifølge rapporten.

  • Paris-avtalen alene, uten handling på nasjonalt nivå vil forbli bare et papirskrot – sier Elina Bardram, leder for forhandlingslage
  • Europeiske lander

Unionen bringer en radikal langsiktig visjon til Katowice. På onsdag foreslo Europakommisjonen å oppnå klimaneutralitet innen 2050 –  Dette ville gjøre Europa til et ledende økonomisk senter som opererer i denne retningen.

  • Jeg synes det er veldig positivt at EU var først i starten – sa Miguel Arias Cañete, Europakommissær med ansvar for energi og klimatiltak.

Forslaget er Kommisjonens bidrag til dialog mellom landene om hva som er gjort fra Paris og hva som må skje i fremtiden – disse diskusjonene er planlagt i den andre uken avforhandlingene.

Men kommisjonen  og EU-landene er delt nå så vel som tidligere. Mer ambisiøse camp – bestående av Frankrike, Nederland, Sverige, Finland, Danmark, Luxembourg, Portugal, Slovenia, Italia og Spania – uttrykte støtte til kommisjonens langsiktig visjon, men resten av samfunnet er motvillige til å abonnere på de mer ambisiøse mål.

  • Økonomi 

EU-regjeringer har problemer med å overbevise sine velgerne for å beskytte klimaet.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har nettopp møtt en motstand mot den foreslåtte økningen i drivstoffpriser.

Planen til den spanske regjeringen som forbyr salg av biler med bensin og diesel etter 2040 er møtt med motstand fra innenlandske bransjen som uttalte at overgangen fra fossilt brensel skal være «ryddig, rettferdig og kostnadseffektiv, fra synspunkt av sosial og økonomisk utvikling.»

Motstanden fra den mektige tyske bilindustrien og den fortsatte avhengigheten av landet på kull flyttet Berlin fra stillingen som klimapolitisk leder til gruppen av tvilere

Polen frykter at å ta en akutt holdning til klimaet vil skade økonomien.

Ifølge EU-kommisjonen benytter kullgruver og kullkraftverk 112.500 farbeidere eller 49 prosentav  alle jobber knyttet til kull i EU. Derfor understreker Warszawa behovet for en «lett overgang for å forlate fossile brensel for ikke å skade jobber eller økonomien.

  • I Katowice ønsker vi å vise at inkluderende vekst … kan være veldig gunstig for hele planeten – sa Kurtyka.
  • Rik mot de fattige

Det sentrale punktet i Katowice debaten  er å sette opp regler for overvåking, rapportering og sammenligning av nasjonale klimapåvirkninger som har gjenåpnet de gamle splittelsene mellom de fattige og de rike.

Mens utviklingslandene er forsiktige med utenforstående som vurderer deres innsats har Unionen og andre velstående land lenge insistert på et felles system for åpenhet og klarhet i regnskapet. Dette vil muliggjøre rettferdig  kontroll slik at fattige land blir mer fleksible når de oppfyller sine forpliktelser.

Det handler om å sikre at man kan stole på at tonnevis av karbondioksid redusert i EU vil være det samme som et tonn CO2 redusert i Kina, Brasil eller Australia,» sa europeisk klimaforhandler Elina Bardram.

Finansiering av klimavern vil bli en annen slagmark. Utviklingsland trenger informasjon om den økonomiske støtten de vil motta fra rike land for å hjelpe dem med å takle klimaendringene.

Men utviklede land er motvillige til strenge rapporteringsregler, og citerer uforutsigbare budsjettsykluser i tillegg komplisert ved Trumps beslutning om å trekke seg fra de fleste former for klimafinansiering.


Utviklede land har lovet å mobilisere 100 milliarder dollar i året for å finansiere klimaendringer i 2020. Den nye FN-rapporten sier at offentlige og private finanser fra rike land har nådd 70 milliarder dollar i 2016.

Ikke desto mindre er utviklingslandene svært misfornøyd med dagens nivå av informasjon om økonomisk støtte og er redd for at noen rike land vil trekke seg fra sine forpliktelser sier Reinaldo Salgado leder av Brasil-forhandlingslaget. Det bidrar ikke til å skape en atmosfære av tillit  sier han.

EU er også klar til å øke sitt ansvar for sitt bidrag til bassenget av klimaendringsfinansiering og å redusere utslippene utover den tradisjonelle klubben i rike land. Dette handler spesielt om nye krefter, som Kina, samt andre G20-land som har en økende andel av global forurensning.

Manglende lederskap

For første gang kjemper det internasjonale samfunn for å fylle gapet mellom det som må gjøres og den politiske viljen til å gjøre det.

I løpet av årene har en håndfull rike land – ledet av USA – nektet å delta i den globale innsatsen mot klimaendringer under påskudd av at utviklingslandene som i Kina gjelder ikke de samme standardene.

Gjennombruddet som banet vei for Paris-avtalen var avtalen mellom den amerikanske president Barack Obama og kinesisk president Xi Jinping om å redusere klimagassutslippene i deres land.

Nå har imidlertid USA gått utover avtalen etter at amerikanske president Donald Trump har erklært at han har til hensikt å trekke seg fra Paris-avtalen.

EUs klimadirektør lider også av uenghet mellom og innenfor land og undergraver sin internasjonale diplomatiske innsats.

  • Hvor er de politiske lederne som vil gå videre med dette? Dette er et spørsmål for oss alle sier Rachel Kyte en spesialrepresentant for FNs generalsekretær om bedre tilgang til energi for de fattige. –


«Amerikanerne er en naturlig leder da Europa er for delt, og Kina er ikke klar sa Kyte. – Til tross for disse problemene er det vanskelig å forestille seg hvordan man kan bevege seg fremover i et så viktig problem uten kineserne. «

 Kilde Michał Broniatowski

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/5-czynnikow-ktore-zdecyduja-o-sukcesie-lub-porazce-szczytu-klimatycznego-w-katowicach/t24zlbz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: