75 år siden Warszawaopprøret brøt ut 1. august 1944

2019-08-01 7:00

Warszawaopprøret brøt ut 1. august 1944 og varte til 3. oktober 1944. AK-kommandoen planla å frigjøre hovedstaden med sine egne militære styrker allerede før den røde hærens inntreden. Under kampene døde rundt 16 tusen. opprørere, 20 tusen ble skadet, 15 tusen Tyskerne ble tatt til fange. I tillegg skal det nevnes at  opptil til 150.000  sivile innbyggere drept i hovedstaden. På den annen side ble Warszawa selv rasert av inntrengeren.

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/waclaw-gluth-nowowiejski-o-walce-w-powstaniu-warszawskim-ii-wojna-swiatowa/e7l45hz


Tidligere soldat Wacław Gluth-Nowowiejski (93 år) kjempet i Warszawa-opprøret. 14. september ble Wacek skutt i skulderen og hodet, da gjemte han seg i kjellerstua på Warszawa 6, som ikke lenger eksisterere.I november ble han funnet av en kvinne som var på leting etter mat.

Allerede den første august 1944, inså Wacław Gluth-Nowowiejski at de ikke hadde noe å kjempe med . Vi dro straks til gjemmestedet der våpnene var skjult og da vi kom dit, skjønte vi at noen måtte gi tyskerne litt informasjon om stedet fordi det ikke var noe der

Ved utbruddet av Warszawaopprøret i Żoliborz var tyskerne perfekt forberedt og ventet bare på angrepet. –

Under kampen mistet Gluth-Nowowiejski en venn. – Vennen min brøt veldig sammen. På et tidspunkt reiste han seg og begynte å gå mot stillingen som tyskerne inntok. Det var det samme for ham. Jeg ropte etter ham, «Bogdan, fall,» men han hørte ikke på meg lenger, han snudde seg og sa at han var lei av det, og han ville dø, plutselig hørte jeg noen få skudd, og han falt

14. september var Wacław Glut-Nowowiejski ikke klar over at hans deltakelse i kampene med den tyske inntrengeren skulle avsluttes den dagen. – Når vi har slått oss til ro, begynte de å skyte på oss. Tyskerne visste nøyaktig hvor vi var. De så oss hele tiden. Jeg reagerte øyeblikkelig. Jeg ba alle gjemme seg. Jeg skjønte at en av guttene mine ble truffet …  Jeg så en av soldatene miste hodet. Vi rømte til huset på ul. Rajszewska 14. Det var da jeg mistet bevisstheten. Da jeg våknet, var jeg overbevist om at jeg ikke hadde en hånd. Slik avsluttet min deltakelse i Warszawa-opprøret – avslutter Wacław Glut-Nowowiejski.

En rørende historie om Gluth-Nowowiejski

Wacław Gluth-Nowowiejskis memoarer med tittelen «Ikke dø til i morgen» ble utgitt av Marginesy, for første gang boken ble utgitt på 1970-tallet, men den kom deretter ut i en avkortet versjon:

.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: