Hvite busser som reddet over 15000 mennesker.

  • Svensk billett til frihet. Polen kvinner husker de hvite bussene til grev Bernadotte

Svensk billett til frihet. Polske kvinner husker de hvite bussene til grev Bernadotte

Forfatter: Matylda Frej28.08.2012 12: 01: 39 + 0200offentliggjort 29. august 2019 udefine

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Det er våren 1945. Nazi-Tysklands har nederlag på alle fronter . Det er stor bekymring for hva som vil skje med personer som er fengslet av fascister og er i konsentrasjonsleirer. Det blir raskt tydelig at torturistene vil ønske å skjule spor etter deres aktiviteter. Avvikling av dødsfabrikker innebærer også uunngåelig avvikling av fanger som bor der. Og når det ser ut til det ikke er noen måte å redde de som overlevde på .. dukker mirakuløst vis opp hvite riddere.

https://www.ofeminin.pl/swiat-kobiet/to-dla-nas-wazne/biale-autobusy-ze-szwecji-uratowaly-tysiace-polek-z-ravensbruck/nrl14jg

  1. I 1945 ble det på anmodning av den svenske regjeringen gjennomført en humanitær operasjon av det svenske Røde Kors, som hadde som mål å frigjøre skandinaviske fanger og redde dem fra masseplanlagt henrettelse .
  2. Over 15 000 ble reddet på denne måten. mennesker, inkludert noen polske kvinner fra Ravensbrück-leiren
  3. Anna Szałaśna, Maria Ludwicka-Falniowska og Maria Kluska-Raczyńska dro til Sverige i en av transportene og husker hvordan de ble mottatt av svenskene

Det høres litt ut som slutten på en eventyrfortelling, slik kan en beskrive handlingene til de hvite bussene fra det svenske Røde Kors, som før slutten av andre verdenskrig klarte å deportere rundt 15 000 mennesker fra helvete til nazistenes konsentrasjonsleirer. Hvis noen kunne gjøre noe positivt i denne saken, er det en stat som offisielt ikke er involvert i fiendtligheter, en nøytral stat som Sverige. På forespørsel fra dette lands regjering ble det opprettet en humanitær aksjon som hadde som mål å frigjøre skandinaviske fanger (hovedsakelig norske og danske) fra dødsleirer og bringe dem til Sverige.

Hvite busser / foto: Matylda Frej

/ foto: Matylda Frej

Grev Folke Bernadotte, visepresident for det svenske Røde Kors, ble en god ånd av dette arbeidet. Som et resultat av hans forhandlinger med Heinrich Himmler, Hitlers høyre hånd, var også representanter for andre nasjonaliteter, inkludert polakker, i stand til å ta grep. Betingelsen var stillhet, i dette tilfelle pressens stillhet, som kunne rapportere overdreven oppmerksomhet til lederen for det fascistiske Tyskland.

For å organisere alt raskt ble militære kjøretøyer brukt og som ble malt nytt i hvitt, slik at de ikke ville bli tatt feil av et militært formål. Frivillige soldater var engasjert i aksjonen. 15. mars 1945 satte den første bussen med Røde Kors-symbolet som kunne frakte opptil 60 personer om bord avsted.

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Anna Szałaśna, Maria Ludwicka-Falniowska og Maria Kluska-Raczyńska er tre polske jenter som i 1945 fikk en ny sjanse fra skjebnen. Krigen tok bort alt som vanligvis er privilegiet for mennesker i livet. Mulighet for å bo blant pårørende, utvikling og utdanning og til slutt glede seg over ungdom, vennskap og første kjærlighet.  aI stedet fekk de leirens grusomhet, umenneskelig sult, lidelse, ensomhet og frykt for død som kunne komme når som helst.

ANNA SZAŁAŚNA

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Smørbrød med skinke og ananas og varm kakao. Denne smaken av frihet har blitt husket til i dag i dag mitt hodet sier Anna. Når jeg besøker henne i Warszawa-leiligheten hennes, er det vanskelig for meg å forestille meg at hun er en kvinne som overlevde konsentrasjonsleiren i Oświęcim og deretter havnet i Ravensbrück. En kvinne som i begynnelsen av krigen som tenåring mistet benet. Bare takket være amputasjon var hun i stand til å leve videre. I dag kunne 93 år gamle Anna sikkert smitte mange mennesker med optimisme. Hun snakker til den minste detalj om øyeblikket da håpet dukket opp i leirens svarte virkelighet.

Da vi første gang hørte fra jentene som jobber på jernbanestasjonen at svenskene kom for å frigjøre oss.  Svenskene kom for å redde polske kvinner, Men da vi hørte en melding fra høyttalerne om at en kunne melde deg på en tur til Sverige nølte jeg ikke. Atmosfæren i leiren var forferdelig, vi hadde ikke brød, ingen arbeid. Jeg møtte en venn og spurte: Teresa, meldte du deg på turen? Hun svarte bare: Tror du at de vil ta deg til Sverige? De tar deg til skogen og skyter deg. Jeg bare trakk på skuldrene.

De siste transportene fra Ravensbrück ble utført med jernbane. Fronten nærmet seg raskt, og det ble tydelig at evakuering med bare tilgjengelig utstyr ikke var mulig. 25. april satte et godstog med symbolet på det svenske Røde Kors, fylt med fanger til randen kursen til Lübeck. Der ble hun henvist til danske Padborg. Gleden og håpet om frihet ble blandet med frykt for det ukjente. I Danmark ventet den første overraskelsen på kvinnene i Ravensbrück.

På spore står et normalt tog med normale menneskelige vogner. Og vi skal komme dit, til en menneskelig vogn. Noe lignende. Ved første stopp, banket noen på vinduet. De skrek til meg om ikke å åpne. Jeg åpnet vinduet og i hendene hadde jeg plutselig en blomsterbukett. Danskene, som visste at et tog med fanger ville passere gjennom stasjonen deres, bestemte seg for å gi oss slik glede.

Den siste strekningen til Sverige innebar å reise med ferge.  På båten ble servert snacks og varm drikke, som skulle være en hellig gave for frosne og tørste kvinner. Sandwich med skinke og ananas og varm kakao huskes fortsatt av Anna. Akkurat som det svenske brassbandet som seilte med båten for å spille Dąbrowskis Mazurek for polske kvinner. Med denne gesten vant svenskene hjertene til kvinner som tross alt ikke kom nær familiene og hjemmene sine.

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Sverige tok imot fangene fra Ravenbsrück med en festmåltid på stranden og informasjon om slutten av krigen. Imidlertid var det flere spørsmålstegn, frykt for et ukjent land og mangel på språkferdigheter, ensomhet. Etter en periode med karantene fikk Anna Szałaśna jobb på Trettorn velværesfabrik.

Små gester fra svenskene, blomsterbuketter, et juletre til jul, en radio og enorme brett med pærer, som overrasket polske kvinner på morgenskiftet, søtet innvandringstiden . Og selv om Anna Szałaśna kom tilbake til Polen i 1946, kommer tankene hennes stadig tilbake nordover til den svenske grev Bernadotte, som tok risikoen for henne.

– Jeg lever takket være ham. Jeg og tusenvis av kvinner fra Ravensbrück som klarte å flykte fra leiren. Vennlig hilsen til Sverige – sier 93 år gamle Anna. En utmerket musikolog, mangeårig ansatt ved Institute of the Polish Academy of Sciences, en glad kvinne.

MARIA FALNIOWSKA

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

– Jeg sa til søsteren min: Jeg er så sulten at jeg er klar til å dra til djevelen – sier Maria Falniowska og sprer bildene av sin «svenske familie» foran meg. Sult, mangel på håp og frykt gjorde at hun ikke nølte med å delta i grev Bernadottes aksjon.

Maria ler til tårer når hun snakker om de første dagene i Sverige. Om kvinner som kom rett fra leirens grå virkelighet til en enorm konfekt av fargerike klær. Om hvordan utvalget av farger og fantasifullt utvalg av tilbehør prøvde å dekke opp minnet om stripete uniformer fra Ravensbrück. Maria snakker også om de første svenske måltidene og hvordan det var å spise til ditt hjertes innhold. De fleste som kom til Malmö med hvite busser drømte mest om det. Det var vanskelig å finne måtehold.

– Du kunne spise så mye som mulig, men selvfølgelig ga de oss mat i begynnelsen. Tross alt ville vi dø av en slik mengde at andre ikke forsto … at de ikke gir oss så mye mat som vi ønsker – sier han.

– Hva likte du mest med Sverige? – Jeg spør Maria.

– At du kunne spise menneskelig, gå og kle deg. Og ingen forstyrret oss i dette – sier hun , som om det var en av de mest spesielle gavene fra skjebnen.

Jeg lytter med følelser når hun snakker med kjærlighet og engasjement om Hergils-familien, en stor familie som ga henne et hjem. Som hver søndag ikke lot henne stå opp før klokka ni om morgenen og overrasket henne med frokost på sengen.

– Mamma og pappa lærte meg svensk, og hver søndag fortalte jeg alle om fremgangen min. Jeg på sin side elsket å lage mat og tilbød dem mat. Ofte kom den yngste broren fra Hergils-familien til meg og spurte: Marysia, vil du lage disse polske potetpannekakene?

Maria kom til Sverige med søsteren som vart permanent bosatt i Stockholm. Etter å ha mottatt informasjon om at foreldrene var i live, kunne hun ikke være der.

Hun besøkte imidlertid Sverige flere ganger på invitasjon fra Hergils-familien, som aldri ønsket å la henne gå tomhendt. Inntil i fjor, rett før jul, ventet hun på juleønsker fra Tranås, hvor hun dro rett etter karantene. For et år siden gikk den siste av hennes svenske brødre bort.

– Jeg anser Sverige som mitt andre hjemland , sier Maria, 90 år gammel, mangeårig ansatt i Union of Fighters for Freedom and Democracy. Han bor for tiden i Krakow.

MARIA KLUSKA-RACZYŃSKA

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Hvite busser / foto: Matylda Frej

Krigstidens virkelighet sparte ikke Maria, som på 1940-tallet gjennomgikk den verste torturen i Montelupich-fengselet i Kraków. Det var der hun kom sammen med sin forlovede, Władysław Harbich, som hun ble forent med av stor og tragisk kjærlighet. Da de ble arrestert, bestemte de seg for ikke å tilstå, og tenkte at den ene ville redde den andre fra de brutale handlingene til Gestapo. Marias forlovede ble snart skutt og hun ble ført til Ravensbrück konsentrasjonsleir. Et år senere, som en del av grev Bernadottes handling, befant hun seg i Sverige.

97 år gamle Maria smitter smiler i dag. Det er en kald oktoberdag, og etter noen timers samtale er det vanskelig for meg å forlate Krakow-leiligheten hennes fylt med varm atmosfære. Hun snakker om den store legehjelpen som ble gitt til fangene etter de grusomme opplevelsene i leiren. Med følelser fremkaller hun den menneskelige tilnærmingen til vertene, som tok kvinnene fra Ravensbrück . Hun husker en svensk verge som hadde stor følelse for polske kvinner og raskt prøvde å finne en kur for hverdagens bekymringer. Maria Kluska-Raczyńska kom til Sverige med moren og de to søstrene, som var 5 og 3 år gamle på den tiden.

– Vi fikk tak over hodet, en leilighet. Vi hadde det bra, men vi ville raskt på jobb. Vi var små. Språket ble ikke snakket, like mye som tysk. Noen ganger følte det at de syntes synd på oss – sier Maria. Det ville være synd å si noe negativt om svenskene – legger hun til

Hun innrømmer at svenske pleiere mange ganger har spurt om de kunne besøke sine elskede polske kvinner i landet deres.

«Så mange ganger du vil, » sa Maria. –

Hun har besøkt Sverige mange ganger. Etter at hun kom tilbake til Polen i 1946, giftet hun seg, ble en lykkelig mor og jobbet på et apotek. Hun bor i Krakow til i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: