Nummer 100430: Vi var ofrene og torturistene var Tyskland

  • I dag er det 75-årsjubileum for frigjøring av den tyske utryddelsesleiren

2020-01-23 13:00 Åpn linken nederst og se bilder

Nummer 100430: Vi var ofrene og torturistene var Tyskland

Den 5. februar 1943 falt 22 år gamle Karol Tendera fra Krakow i en tysk sammenstøt, ble lastet på en lastebil og ført til det ukjente. Det første han så etter lossing var porten med påskriften «Arbeit macht frei». Han var ikke lenger Karol Tendera, men en fange av Auschwitz nr. 100 430. Karol Tendera døde i fjor i en alder av 98 år. Helt til slutten av livet kjempet han slik at minnet om folkemord og dets virkelige gjerningsmenn ikke ville bli slettet.

Den gamle pensjonisten var sekretær for klubben til tidligere fanger i nazistiske konsentrasjonsleirer. Da han i 2014 på den tyske ZDF-stasjonen hørte om «polske dødsleirer», ristet han av forargelse og anla søksmål. Det skammelige uttrykket » polske dødsleirer» vises mer enn 100 ganger hvert år i verdenspressen. – Polakker var ofre og leiren var tysk! – Herr Karol understreket alltid det med makt.

Han var 18 år da krigen brøt ut. For tvangsarbeid til Hannover tok tyskerne ham direkte fra skolen. Han rømte. Fanget av det tyske politiet dro han på jobb i Wroclaw. Han klarte også å rømme derfra. Noen måneder senere kom han til Auschwitz. De første ukene tilbrakte han i karantene. Derfra ble han sendt til Brzezinka-leiren. – Tidligere hørte jeg om krematorier , men jeg trodde at de som dør av naturlig død, brenner der. Da så vi at de med vilje dreper og bensiner mennesker – sier han smertefullt. Han var i Auschwitz-Birkenau i 8 måneder. Høsten ’44 ble han ført til en leir i tsjekkiske Litoměřice, der han på mirakuløst vis overlevde slutten av krigen.

Tyskerne grunnla Auschwitz-leiren i midten av 1940 i forstedene til Oświęcim. Til å begynne med arresterte de polakker og politiske fanger fra Europa. I 1941 begynte utvidelsen av leiren i nærliggende Brzezinka – med gasskamre og krematorier. Et år senere ble «dødskomplekset» et folkemordsted i en enestående skala. I følge Auschwitz-Birkenau-museet ble rundt 1,1 millioner mennesker drept der, hvorav omtrent 1 million var jøder, omtrent 64 tusen. Polakker, 14.000 Sovjetiske krigsfanger og 21 000 Romanier. 27. januar 1945 åpnet soldater fra den første fronten av den ukrainske røde hæren portene til leiren. 7500 vart fri.

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/dzis-75-rocznica-wyzwolenia-niemieckiego-obozu-zaglady/e8lxc7s#slajd-1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: