Sovjetunionen sin siste forsvarminister Dmitrij Yazov er død 96 år

Yazov hadde stillingen som forsvarsminister i Sovjetunionen mellom 1987 og 1991Tidligere forsvarsminister og den siste marskalken fra Sovjetunionen Dmitrij Yazov Yuri Mashkov / TASSTidligere forsvarsminister og den siste marskalken fra Sovjetunionen Dmitrij Yazov© Yuri Mashkov / TASS

MOSKVA, 25. februar. / TASS /. 

Tidligere forsvarsminister og den siste i Sovjetunionen Dmitrij Yazov døde, 96 år gammel, sa det russiske forsvarsdepartementet.

«Den 25. februar 2020, etter en lang og vanskelig sykdom, gikk Dmitrij Timofeyevich Yazov bort,» uttalte departementet.

https://tass.com/society/1123453

Yazov ble født 8. november 1924, i landsbyen Yazovo i Omsk-regionen. I 1942 ble han uteksaminert fra Moscow Infantry School of Military Training, og i 1956 forlot han Frunze Military Academy. I 1967 avsluttet han Militærakademiet for generalstaben.

Etter eksamen fra militærskolen kjempet Yazov i den store patriotiske krigen, hvor han ble skadet to ganger. Mellom 1942 og 1945 ledet han en infanteritropp, og senere en tropp ved frontene Volkhov og Leningrad. Han deltok i forsvaret av Leningrad, og sovjetisk offensiv i Baltikum og Army Group Courland-blokade.

Etter krigen

Mellom 1946 og 1953 ledet Yazov et infanteriselskap og fungerte som bataljonens nestkommandør i Leningrad militære distrikt. Under den karibiske rakettkrisen ble han kommandert til Cuba som en kommandant for regimentet.

Mellom 1979 og 1980 tjenestegjorde han som sjef for den sentrale gruppe av styrker i Tsjekkoslovakia. Mellom 1980 og 1984 befalte han det sentralasiatiske militære distriktet, og dro gjentatte ganger til Afghanistan, der distriktets styrker utførte operasjoner.

Han var dårlig utdannet, men klatret gradvis opp gjennom gradene til stillingen som sjef for USSR-styrkene i Tsjekkoslovakia på 1970-tallet og USSRs forsvarsminister i 1987 1991 bestemte Jazow seg for å sende hær- og militsenheter til Litauen og Latvia for å undertrykke uavhengighetsdemonstrasjoner der. I august 1991 var han en av arkitektene av det korte kuppet som skulle fjerne Mikhail Gorbatsjov fra makten og redde det kollapsende Sovjetunionen . Fjernet fra vervet og fengslet kort tid tilbrakte han resten av karrieren som rådgiver for Det russiske generalstabsakademiet.

I 2019 dømte en litauisk domstol Jazow i fraværende til 10 års fengsel for å ha dirigert operasjonen av den sovjetiske hæren i Sovjet-Litauen den gangen mot uavhengighetsbevegelsen. 17 mennesker ble drept i angrepet av sovjetiske soldater på demonstrantene og flere hundre ble såret.

På 90-årsdagen (bildet) tildelt Vladimir Putin Jazzordenen til Alexander Nevsky .

30. mai 1987 ble Yazov utnevnt til Sovjets forsvarsminister. 28. april 1990 ble Yazov forfremmet marskalk av Sovjetunionen, og ble den siste sovjetiske militære sjefen for denne rang. I løpet av karrieren mottok Yazov mange ordrer og priser. Han forfatter også en rekke bøker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: